Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίγλη Ζαππείου η επίσημη έναρξη του προγράμματος με τίτλο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο κ. Ι. Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Κ. Ανδρόπουλος, Υπεύθυνος Μονάδας Προγράμματος COSME και Πολιτικών ΜμΕ, Γ. Δ. Εσωτερικής Αγοράς Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς επίσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης ο κ. Soren Boutrup, Υπουργείο Ανάπτυξης της Δανίας, ο κ. MichaelLyngeHansen, Σύμβουλος επιχειρήσεων EarlyWarningDenmark και ο κ. Attila von Unruh, Διευθυντής TEAM U, Γερμανία ενώ την έναρξη τίμησαν με τη παρουσία τους και οι κ.κ. Π. Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας, Ζ. Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Δ. Σιούφας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς παρουσίασε τα βασικά σημεία της Δράσης και επεσήμανε τη βαρύτητα που έχουν για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε τα ακόλουθα:
«Την περίοδο 2010-2015 έκλεισαν περίπου 250.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό είναι αρκετό να καταδείξει το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας και κατ΄ επέκταση στην εθνική οικονομία. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση τα τελευταία εννιά χρόνια και πρωτοφανή οικονομική κρίση τα τελευταία επτά, υλοποιώντας τρία (3) μνημόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και σύμφωνα με έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ διανύουμε τον τρίτο χρόνο στασιμότητας. Παρά την βελτίωση που καταγράφουν όλοι οι δείκτες της οικονομίας, συνεχίζουν να κινούνται υψηλά αρνητικά, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον. Η πιθανότητα μιας περαιτέρω στασιμότητας θέτει σε κίνδυνο την θέση των ασθενέστερων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
Δυστυχώς τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον όπως η σταθερή και δίκαιη φορολογία, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού κόστους συμμόρφωσης, παραμένουν ζητούμενα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται. Ωστόσο είναι εξαιρετικά θετική η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων τα οποία αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις.
Η καθημερινότητα που βιώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά οδυνηρή, αφού ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας έχει υποστεί τέτοια οικονομική καταστροφή , που πολλοί από αυτούς, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα μάλιστα, με εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το ένα τρίτο των νεόπτωχων προέρχεται από τις επαγγελματικές τάξεις και κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.
Σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κλείνει τα πέντε (5) πρώτα χρόνια της λειτουργίες τους, ενώ από το σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι πτωχεύσεις καταλαμβάνουν μόνο το 15%. Με βάση τις έρευνες αυτές εκτιμάται ότι από το κλείσιμο των επιχειρήσεων χάνονται 1,7 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης ετησίως ή 4.650 θέσεις απασχόλησης την ημέρα. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η Ε.Ε. δίνει όλο και περισσότερη σημασία στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για 2η ευκαιρία, σε έντιμους επιχειρηματίες που έχουν αποτύχει.
Μάλιστα ο γενικότερος κοινωνικός στιγματισμός δημιουργεί ένα ψυχολογικό πλαίσιο, καθώς αντιλαμβάνεται τον επιχειρηματία που δεν τα κατάφερε, ως ένα αποτυχημένο άνθρωπο που εξαπάτησε και που κανείς δεν θέλει να ξέρει και να συναναστρέφεται μαζί του. Και παρόλο που από έρευνες της Ε.Ε έχει καταδειχθεί ότι μόλις το 4% -6% των πτωχεύσεων είναι δόλιες, οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, κλεισίματος ή πτώχευσης μιας επιχείρησης είναι αναποτελεσματικές, δαπανηρές και ιδιαίτερα χρονοβόρες. Οι λόγοι αυτοί λειτουργούν αποτρεπτικά όχι μόνο για τους επιχειρηματίες που απέτυχαν, αλλά και για εκείνους που θα ήθελαν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση.
Το στίγμα της αποτυχίας, οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες κλεισίματος ή εκκαθάρισης μιας επιχείρησης καθώς και η απουσία χρηματοδότησης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για ένα νέο ξεκίνημα, αποτελούν τις κοινές συνισταμένες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η δεύτερη ευκαιρία για έναν επιχειρηματία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένας πολύ μοναχικός και δύσβατος δρόμος. Υπάρχουν όμως χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν να επιδείξουν καλές πρακτικές και κυρίως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των επιχειρηματιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε πρώιμο στάδιο, όπου μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Αυτός είναι και ο στόχος μας. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, κυρίως όμως να προτείνουμε βιώσιμες λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης των επιχειρήσεων. Ειδικότερα στη περίπτωση της Ελλάδας, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έναν πιλότο που χαρακτηρίζεται από καινοτομία, μιας και νεωτερισμός δεν είναι μόνο το αντικείμενο αλλά και ο τρόπος υλοποίησης του, ο οποίος βασίζεται στον ενεργό και δυναμικό εθελοντισμό έμπειρων επιστημόνων και επαγγελματιών. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι από την δημιουργία ενός εκτεταμένου μητρώου μεντόρων, που έχει ήδη γίνει πραγματικότητα και συνεχίζει να επεκτείνεται. Επιπρόσθετα, σφυρηλατείται ένα εθνικό Δίκτυο, το οποίο αποτελείται από θεσμικούς εταίρους, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι είναι κοινωνοί του προγράμματος και των ωφελειών του και είναι δίπλα σε αυτή τη προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο καθένας από το δικό του πεδίο και με τη δική του πολύτιμη εμπειρία. Στην προσπάθεια μας είναι ευπρόσδεκτοι για μια διερεύνηση πιθανών συμπράξεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας όσοι έχουν κοινούς στόχους , γιατί στόχος μας είναι η συνεργασία, σε μια προσπάθεια συλλογική, αμοιβαία επωφελή και κοινωνικά οριζόντια. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσεγγίσει το θέμα των επιχειρήσεων σε δυσκολία, όχι μόνο οικονομικά και ποσοτικά, αλλά και ανθρωποκεντρικά. Μιλάμε οπότε για μια κοινωνικά ωφέλιμη δράση, η οποία δεν περιορίζεται στο όφελος προς τον επιχειρηματία αλλά επεκτείνεται σε οφέλη προς το δημόσιο, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και το σύνολο της κοινωνίας μας γενικότερα.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα έχει 700 ωφελούμενες επιχειρήσεις και θα επιδιώξει να συνδεθεί με την επιστημονική έρευνα και ανάλυση. Ένας βασικός στόχος του προγράμματος είναι, μετά το τέλος του, η παραγωγή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων, ικανών να συνθέσουν εργαλεία πολιτικής για υιοθέτηση δράσεων σε κρατικό πλέον επίπεδο. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, είναι όμως πρόκληση και κοινωνική ευθύνη. Μετά το τέλος, της εκάστοτε συμβουλευτικής, το πρόγραμμα προβλέπει παρακολούθηση (follow up) των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της δράσης.
Ωστόσο το πρόγραμμα αυτό δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό. Είναι Ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο που στοχεύει μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του πιλότου, να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού υποστήριξης επιχειρήσεων. Η 2Η ευκαιρία μάλιστα έχει έναν έντονο συμβολισμό. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα που χρειάζονται μια 2η ευκαιρία για να επανέλθουν, για να δημιουργήσουν ξανά. Η Ελλάδα χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία και θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι και η Ευρώπη χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία για να ξαναβρεί το βηματισμό της.