ΕΝΤΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ Ο.Ε.Β.Ε.Μ. ΠΡΟΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ
Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Κ.Ε.Κ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Β Ο Λ Ο Σ- Κουταρέλια 74, 1ος Όροφος, Τηλ/Fax : 24210-32780
www.oebem.gr, email: oebemg@gmail.com
ΒΟΛΟΣ 11/09/2012 ΑΡ.ΠΡΩΤ: 3217
ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
κ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

ΕΝΤΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
ΤΗΣ Ο.Ε.Β.Ε.Μ. ΠΡΟΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εμείς ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιφέρεια αντιμετωπίζουμε καθημερινά μεγάλα προβλήματα, τα οποία μας έχουν φέρει σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση. Επιγραμματικά σας αναφέρουμε τα εξής:
Στην περιφέρεια η κινητικότητα της αγοράς είναι πολύ μικρή, η δε ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας είναι ανύπαρκτη, οι τεράστιες λειτουργικές μας υποχρεώσεις μας οδηγούν καθημερινά σε συνεχή λουκέτα, τα δε χαράτσια και οι λογαριασμοί αυξάνονται, η χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα είναι ανύπαρκτη, συνάδελφοι μας καθημερινά δέχονται αμέτρητες διαταγές πληρωμής.
Κάτω από το πρίσμα των ως άνω παραμέτρων καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει και περαιτέρω συρρίκνωση, τα δε παιδιά μας τα οδηγούμε στην μετανάστευση για ένα καλύτερο μέλλον με αποτέλεσμα να υπάρξει η ερήμωση στις πόλεις μας.
Εξ’ αυτού του λόγου χρειάζεται αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. να πάρετε κάποιες οριστικές αποφάσεις για άμεσες προκειμένου να μην ζούμε κάτω από τον εφιάλτη της φτώχειας.
Ο φαλυρισμός μίας επιχείρησης στην επαρχία αγαπητοί συνάδελφοι είναι και ταυτόχρονη ξεφτίλα, διότι σε κλειστές κοινωνίες γίνεσαι και άμεσα δακτυλοδεικτούμενος, θα αφήσεις απλήρωτες υποχρεώσεις σε συνεργάτες, προμηθευτές, εργαζόμενους , στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ στο Δημόσιο, στις Τράπεζες, στο φιλικό περιβάλλον σου και φυσικά θα υποθηκεύσεις και θα χάσεις όλα τα περιουσιακά σου στοιχεία που με πολύ κόπο έκτισες.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ,
Μία κραυγή αγωνίας όλων αυτών των συναδέλφων μας καθημερινά βγαίνει με τις ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές, με τους απλήρωτους λογαριασμούς, με τη συνεχή τηλεφωνική πίεση των εξουσιοδοτημένων εταιρειών που έχουν βάλει οι Τράπεζες προκειμένου να λάβουν τα χρήματα τους, και με το συνεχή μάτωμα της ψυχής των συναδέλφων μας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και που σήμερα και το γέλιο μας έχουμε χάσει, αλλά και το ύπνο μας, διότι έρχονται συνεχή χαρτιά με υποχρεώσεις.
Τι σχεδιασμό μπορείς να πραγματοποιήσεις όταν το μέλλον της επιχείρησης σου είναι αβέβαιο.
Εάν τελικά δεν υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης τότε όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα περάσουν στο περιθώριο του αφανισμού, και φυσικά οι συνάδελφοι μας και οι εργαζόμενοι τους θα μείνουν άνεργοι .
Εξ’ αυτού του λόγου ζητούμε να πάρετε κάποιες αποφάσεις για άμεσες παρεμβάσεις προς όφελος όλων μας:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1) Ζητούμε να υπάρξει πάγωμα όλων των οφειλών για τουλάχιστον 2 χρόνια.
2) Για την βιωσιμότητα τόσο του ΟΑΕΕ όσο και των ασφαλιζομένων συναδέλφων μας χρειάζεται να υπάρξει αναλογιστική μελέτη με προσδιορισμό των οικονομικών παραμέτρων του ενιαίου φορέα με χρονοδιάγραμμα 50 ετών.
3) Να υπάρξουν εγκύκλιοι για ήπιες ρυθμίσεις οφειλών χωρίς προκαταβολή και εξόφληση σε 120 μηνιαίες δόσεις, ώστε ο εφιάλτης των μικρών επιχειρήσεων να βρει ανακούφιση χωρίς περιορισμούς και όρια .
4) Οι συνταξιοδοτικές παροχές του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να είναι κάτω 1.500 €.
5) Να υπάρξει θεώρηση όλων των βιβλιαρίων του ΟΑΕΕ για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
6) Να ψηφιστεί Νόμος για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε ποσοστό 2/3 από το κράτος και το υπόλοιπο 1/3 από τους ασφαλισμένους.
7) Να υπάρξει ειδικός λογαριασμός αποθεματικού χαρακτήρα και τα έσοδα του να προέρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις και φυσικά να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα.
8) Να συμπεριληφθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση της σύνταξης κατά 30% αλλά και αύξηση των ασφαλίστρων κατά 30% που τιμωρεί την επαγγελματική κινητικότητα και τροφοδοτεί την αδήλωτη εργασία.
9) Να ενταχθούν οι μετανάστες στην επίσημη αγορά εργασίας.
10) Να πληρώνουν την ασφαλιστική τους εισφορά τα πολυκαταστήματα και οι Τράπεζες για όλα τα υποκαταστήματα τους ή αναλογικά ανά Νομό.
11) Να σταματήσει επιτέλους η υποθήκευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ,
1.Να υπάρξουν διατάξεις για ρυθμίσεις οφειλών.
2.Να υπάρξει μικρότερο ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος.
3.Να υπάρξει ένα σταθερό ενιαίο φορολογικό σύστημα που να έχει χρονικό ορίζοντα 5-10 χρόνια.
4.Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη.
5.Να υπάρξει αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων.
6.Να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος στο παράνομο εμπόριο.
7.Να υπάρξει ενιαία πρακτική εφαρμογή για κάθε επαγγελματία – βιοτέχνη – έμπορο – φορολογούμενο και να φορολογείται ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.
8.Να καταργηθεί ο φόρος 25% στις Ο.Ε. & Ε.Ε. και το 35% των συνεταιρισμών. Η εξίσωση θα πρέπει να είναι ίδια με αυτή του χρηματιστηρίου στο 0,6%.
9.Να καταργηθούν οι εξολογιστικοί προσδιορισμοί και οι εκβιαστικοί έλεγχοι.
10.Αφορολόγητο ατομικό όριο σε 15.000,00€.
11.Να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση στο μεγάλο κεφαλαίο, στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και στα μεγάλα εισοδήματα.
Μείωση της φορολογίας για μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές με μεγάλη ανεργία όπως η περιοχή του Ν. Μαγνησίας που είναι σε φθίνουσα πορεία.
12. Να υπάρξει μείωση τον ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα – καύσιμα – ποτά, κατά 2 μονάδες τουλάχιστον.
13. Να υπάρξει μείωση του Φ.Π.Α. του υψηλού συντελεστή στο 17% και του χαμηλού συντελεστή στο 11% για ανακούφιση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
14. Να υπάρξει ορθολογική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
15. Να υπάρξει οριστική απαλλαγή του Φ.Π.Α. που αφορά την αυτοπαράδοση για όσες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα πώλησης των προϊόντων που είχε η κάθε επιχείρηση.
16. Στο πλαίσιο τον φορολογικών εσόδων του κράτους χρειάζεται να υπάρξει κεφαλικός φόρος ανάλογα, με τον τζίρο που πραγματοποιούν όχι μόνο τα κεντρικά καταστήματα των πολυκαταστημάτων και των Τραπεζών αλλά και τα υποκαταστήματα τους σε όλη την επικράτεια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ,
1.Να σταματήσει η πιστωτική ασφυξία και να υπάρξει νομοθέτηση
για τους όρους εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ Α.Ε.
2.Να δοθεί η δυνατότητα της διπλής ευκαιρίας σε όλους ώστε να απαλλαγούν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ Α.Ε. σήμερα τα 1.070,000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
3.Να σταματήσουν να πλειστηριάζονται περιουσιακά στοιχεία των επιχειρηματιών τουλάχιστον για διάστημα 2 ετών.
4.Να δοθεί η δυνατότητα διευθέτησης των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών.
5.Να υπάρξει δέσμευση κονδυλίων των ΕΣΠΑ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
6.Να στηριχθεί η προσπάθεια των Συνεταιριστικών Τραπεζών που στόχο έχουν την αποκλειστική δανειοδότηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
7.Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο διάστημα ισχύει η υπάρχουσα κρίση.
8.Το Ταμείο Εγγυοδοσίας πρέπει να γίνει ο εγγυητής για την τόνωση της κάθε Τοπικής Αγοράς που θα στηρίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
9.Το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να είναι ο κοινωνικός αρωγός του κάθε επιχειρηματία που τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται στο πλατύσκαλο του αφανισμού.
10.Στο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπερχρεωμένο σήμερα τουλάχιστον το 75% των επιχειρήσεων, άρα καταλαβαίνει κανείς την μεγάλη οικονομική δίνη που περνούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
11.Να συνεχιστή η Αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 31.12.2013, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ,
1.Άμεση διευκόλυνση χρηματοδότησης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
2.Ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα της απασχόλησης.
3.Να υπάρξει ένα δικαιότερο ανθρώπινο κράτος που θα στηρίζεται σε χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για την κάθε ΜΜΕ.
4.Να υπάρξουν προγράμματα για την στήριξη των ΜΜΕ που αφορούν πρόσληψη νέων εργαζομένων σε αυτές, είτε για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδίων είτε μέσω νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.
5.Θέσπιση κινήτρων στη Βιοτεχνία – Μεταποίηση αλλά και σε άλλες επαγγελματικές τάξεις, που θα απασχολήσουν εργατικό δυναμικό.
6.Να υπάρξει αναδιανομή του ποσού χρηματοδότησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και κατάργηση των όρων συμμετοχής καθώς επίσης και ειδικά προγράμματα για όλες τις επιχειρήσεις.
7.Να δημιουργηθεί Επιτροπή Σύστασης Κοινοτικών Προγραμμάτων και επεξεργασία για την αναπτυξιακή πορεία του κάθε κλάδου.
8.Ένα ποσοστό των δανείων που δίνονται στις τράπεζες να δίνονται αποκλειστικά για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
9.Θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην δημιουργία και λειτουργία των μεγάλων οικονομικών κέντρων (πολυκαταστήματα).
10.Ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό του Παραεμπορίου.
11.Πρέπει να υπάρξει Ευρωπαϊκή Εγκύκλιος που να αφορά τους μετανάστες και να ρυθμίζει την αθρόα εισροή στην χώρα μας.
12.Να υπάρξει ευνοϊκή Εγκύκλιος για ρύθμιση οφειλών των ασφαλισμένων μελών μας, καθώς και ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούν εργατικό δυναμικό.
13.Να υπάρξει Πολεοδομικός Σχεδιασμός Επιχειρήσεων ώστε τα μεγάλα πολυκαταστήματα να είναι εκτός πολεοδομικών ιστών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ,
Στη παγκόσμια κοινότητα, όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν συνεχείς αναταράξεις για ύπαρξη και λειτουργία πολυμορφικών καταστημάτων. Η συνομοσπονδία μας πρέπει να αγωνιστεί και να κάνει άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να περιφρουρήσει τις αξίες και την ηθική υπόσταση όλων των Μ.Μ.Ε.
Πώς όμως θα υπάρξουν φωνές αντίστασης της κάθε χώρας όταν τα παγκόσμια συνέδρια εργασίας εδραιώνουν επιχειρήσεις στις όποιες υπάρχουν πολυμορφικοί χώροι εργασίας με στόχο να σαγηνεύουν την καταναλωτική κοινωνία και που στο τέλος θα ισοπεδώσουν και θα αφανίσουν ουσιαστικά παραδοσιακούς κλάδους.
•Επιτρέπεται να υπάρχουν πολυκαταστήματα και να έχουν διάσπαρτα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και να πληρώνουν μια ασφαλιστική κάλυψη μόνο για το κεντρικό κατάστημα;
•Επιτρέπεται να τους δίνεται η δυνατότητα της υποαπασχόλησης των εργαζομένων;
•Επιτρέπεται να υπάρχουν πωλήσεις κάτω του κόστους;
•Ελέγχονται τα αντίστοιχα παραστατικά τους όπως όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις;
•Είναι σωστό να έχουν ανεξέλεγκτο ωράριο εργασίας από τις υπόλοιπες Μ.Μ.Ε.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΚΟΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΟΥΛΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ