Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς παρευρέθηκε και μίλησε στο Συμπόσιο Ελληνικού Σήματος που πραγματοποιήθηκε, σήμερα 31 Μαΐου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου με σκοπό την ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης της εθνικής προέλευσης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, τη διάχυση του θεσμού του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος και την προβολή της κλαδικότητας στην ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο του συμποσίου, που διοργάνωσαν από κοινού το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ, επιχειρηματικά στελέχη και πανεπιστημιακοί παρουσίασαν το θεσμικό πλαίσιο “Made in Greece”, το θεσμό του Σήματος Ελληνικού Προϊόντος, καθώς και επιτυχημένες στρατηγικές Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Branding.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι « έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από το καλοκαίρι του 2012 που έφθασε στα χέρια μας στην ΓΣΕΒΕΕ, το τότε σχέδιο νόμου (και που σήμερα αποτελεί νόμο του κράτους) για το «Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών» και που αποτελούσε αίτημα ετών της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά κυρίως ανάγκη της Ελληνικής κοινωνίας, ώστε μέσα σε αυτή την πληθώρα των εισαγομένων προϊόντων στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, να υπάρχει ένα επίσημο διακριτικό που να πιστοποιεί την Ελληνικότητα του προϊόντος και να διευκολύνει τον καταναλωτή που επιθυμεί να το επιλέξει. Από την άλλη πλευρά, καλύπτει και την αναγκαιότητα της Ελληνικής επιχείρησης να διαθέτει και αυτή πιστοποιημένα την ελληνικότητα του προϊόντος ή των προϊόντων της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα από την εξαιρετική σημασία που έχει το Ελληνικό Σήμα για το Ελληνικό Προϊόν και τις Υπηρεσίες, θα πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες, ώστε να αντιστραφεί το στρεβλό μοντέλο κατανάλωσης που υιοθετήσαμε ως κοινωνία και που είχε σαν αποτέλεσμα να εξοβελίσει σχεδόν κάθε τι ελληνικό από το εμπορικό ράφι.
Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται μόνο ο καταναλωτής, αλλά και μία περιστασιακά λανθάνουσα αναπτυξιακή δυναμική στο εμπόριο, που σήμερα είναι εμφανές από τα αποτελέσματα, ότι διαμόρφωσε τις συνθήκες που σχεδόν «εξαφάνισαν» την Ελληνική Παραγωγική Μηχανή με ολέθριες συνέπειες».
Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι «το Ελληνικό Σήμα αυτοτελώς θα αποτελέσει «κενό γράμμα» αν δεν συνδυαστεί και με άλλες ενέργειες που θα ενεργοποιήσουν μια δυναμική που θα στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο Ελληνικό Προϊόν. Με όχημα λοιπόν το Ελληνικό Σήμα και με μία συνεχή σειρά ενεργειών (όπως και το σημερινό συμπόσιο) μπορούμε άμεσα και κυρίαρχα να επιτύχουμε σταδιακά, την ανακύκλωση του διακινούμενου διαθέσιμου κεφαλαίου της κατανάλωσης εντός της χώρας. Αυτό είναι προφανές ότι θα στηρίξει την διατηρησιμότητα, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των θέσεων εργασίας. Αποτελεί πραγματικότητα, ότι σχεδόν σε κάθε τομέα της παραγωγικής μας οικονομικής δραστηριότητας (από τον πρωτογενή έως τον τριτογενή) τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας είναι στην πλειοψηφία τους εξαιρετικά και αυτό ακριβώς θα πρέπει μεταξύ των άλλων να διασυνδεθεί στην συνείδηση των καταναλωτών με το Ελληνικό Σήμα».
«Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και το Κίνημα Πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», εδώ και μία δεκαετία σχεδόν προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την Ελληνική κοινωνία από άκρου εις άκρον της χώρας μας, στο να στηρίζουν κάθε τι που παράγεται από «Ελληνικά χέρια».
«Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα», συνέχισε ο κ. Καββαθάς, «να δεχθώ αν θέλετε από ανάγκη, να αλλάξουμε πρότυπα. Και σ’ αυτή την αλλαγή προτύπων, καθοριστικός είναι ο ρόλος τόσο της Πολιτείας όσο και των φορέων της Οικονομίας καθώς και των πολιτών. Σημαντικότατος είναι και ο ρόλος του εμπορίου που μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ παραγωγού, βιοτέχνη, επαγγελματία με τον καταναλωτή – πολίτη.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε στηρίζοντας τις δικές μας βιοτεχνίες – βιομηχανίες, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, την ιδιαίτερη διατροφική αξία τους, να εκμεταλλευθούμε την ελληνική γαστρονομία και διατροφή. Η ΓΣΕΒΕΕ και το Κίνημα Πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» στήριξαν και στηρίζουν κάθε προσπάθεια όπως αυτή, που αποτελεί στην πράξη την συνειδητοποίηση του γεγονότος, ότι οι λύσεις μπορεί να είναι απλές και συγχρόνως αποτελεσματικές. Ας σκεφθούμε ότι αν μειωθούν οι εισαγωγές κατά 20% το κέρδος για την εθνική οικονομία θα φθάσει τα 10 δις ευρώ».
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε «στηρίζοντας τα προϊόντα μας, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας, στηρίζουμε την Ελλάδα».