Πραγματοποιήθηκε στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, 8-11 Ιουνίου 2017 συνάντηση για την σύνταξη κανονισμού απονομής Σήματος για τα «Μοναστηριακά προϊόντα και προϊόντα μικρών παραγωγών» που αποτελεί μια κοινή προσπάθεια της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και της ΓΣΕΒΕΕ.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, αφού γνωστοποίησε στους συνέδρους την ίδρυση από την ΓΣΕΒΕΕ της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ» με τον διακριτικό τίτλο «ΚΑΝΩΝ», παρουσίασε σχέδιο κανονισμού απονομής σήματος για τα προϊόντα αυτά.
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε ανάπτυξαν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους εκπρόσωποι Ιερών Μονών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Εξωτερικό.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η απόφαση να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου ο κανονισμός με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των συμμετεχόντων καθώς και το λογότυπο του «ΚΑΝΩΝ».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο κ. Αθανάσιος Μπούρας, Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Αν. Γεν. Γραμματέας της ΔΣΟ, ο Βουλευτής και Εισηγητής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΔΣΟ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, το Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της ΔΣΟ κ. Ηλίας Μυριάνθους, εκπρόσωποι Ιερών Μονών από Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Αίγυπτο, Φινλανδία, Επιστημονικοί Συνεργάτες, μικροί παραγωγοί και μικρές επιχειρήσεις, ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Αστέριος Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιώργος Γκιλής, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ Κώστας Μυγδάλης.
Ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ στην Διημερίδα:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην «Συνάντηση για τη σύνταξη Κανονισμού απονομής Σήματος», για Μοναστηριακά Προϊόντα και προϊόντα Μικρών Παραγωγών. Μία συνάντηση που αποτελεί το προϊόν, της πορείας μιας εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της ΔΣΟ και της ΓΣΕΒΕΕ, με σκοπό την στήριξη αυτής της αγνής παραγωγικής δραστηριότητας τόσο των Μοναστικών Κοινοτήτων, όσο και των πολύ μικρών και μικρών παραγωγών.
Από τις πρώτες μας συναντήσεις και κυρίως μετά την διημερίδα στην Σπάρτη 14 έως 17 Απριλίου του 2016 διαπιστώθηκε, ότι παρά το γεγονός ότι η κοινωνία γνωρίζει αλλά και στηρίζει, σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις μονάδες, αυτό γίνεται χωρίς μια οργανωμένη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διάθεσή τους, παρά (κυρίως) μόνο σε ένα τοπικό επίπεδο με περιορισμένες δυνατότητες επέκτασης και σε μία υπερτοπική αγορά.
Ταυτόχρονα, η μη ύπαρξη κατάλληλης σήμανσης για αυτά τα προϊόντα περιορίζει την αναγνωρισιμότητά τους και κατά συνέπεια τους αποστερεί και την μοναδικότητά τους. Αυτό σε μία αγορά που λόγω της παγκοσμιοποίησης αλλά και άλλων στρεβλών καταστάσεων, μπορεί να δημιουργεί αλλά και να παρέχει την δυνατότητα σε μία κακώς ασκούμενη επιχειρηματικότητα να οικειοποιείται κάτι που δεν της ανήκει.
Πόσα και πόσα «μοναστηριακά προϊόντα» διαφημίζονται μέσα από την τηλεόραση, τα διάφορα έντυπα και το διαδίκτυο χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά;
Είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα, σε έναν κόσμο που καταστρατηγεί κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού στο βωμό και μόνο μιας κακώς εννοούμενης κερδοφορίας.
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, όπως είχα αναφέρει και στην Σπάρτη, η ΓΣΕΒΕΕ που εκφράζει αλλά και στηρίζει από το 1919 την υγιή επιχειρηματικότητα των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της ΔΣΟ, ώστε από κοινού να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε όλες αυτές τις παραγωγικές προσπάθειες τον Μοναστικών Κοινοτήτων και των πολύ μικρών παραγωγών.
Μέσα από αυτό το πρίσμα συνδιαμορφώνουμε σήμερα την στρατηγική αλλά και καθορίζουμε τους όρους και τις διαδικασίες για να καλύψουμε την ανάγκη της διασφάλισης των συμφερόντων όλων αυτών των επιχειρηματικών προσπαθειών. Τόσο η καθιέρωση και κυρίως η απόδοση του σήματος «ΚΑΝΩΝ», στα παραγόμενα προϊόντα από αυτές τις μονάδες, είμαστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσει θετικά στην αναγνωρισιμότητα αυτών.
Ταυτόχρονα θα βοηθήσει από την μία πλευρά τον καταναλωτή στην επιλογή του, αλλά θα παρέχει και στους παραγωγούς την δυνατότητα της ευχερούς διάκρισης των προϊόντων τους στο «εμπορικό ράφι».
Όλοι μας λοιπόν, είναι εύκολο να κατανοήσουμε την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της προσπάθειας της «Σύνταξης του Κανονισμού Απονομής Σήματος», καθόσον η εφαρμογή του αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο επάνω στον οποίο θα στηριχθεί η όλη επιτυχία του εγχειρήματος.
Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σήμερα σε τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά τον κανονισμό, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των αυριανών εργασιών μας θα γίνει λεπτομερής αναφορά και παρουσίαση των όσων προβλέπονται σε αυτόν.
Είναι λοιπόν εμφανής και το κυριότερο διαυγής και κρυστάλλινη η προτεινόμενη διαδικασία που ακολουθούμε στην απόδοση του σήματος και ως ΓΣΕΒΕΕ παραμένουμε ανοικτοί και σε άλλες προτάσεις που θα τείνουν συμπληρωματικά προς αυτό τον κανονισμό να διασφαλίζουν την προσπάθεια και τον κοινό στόχο».