Τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων
28 Αυγούστου 2011 14:40
Ερευνα – συναγερμός της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει προβλέψεις ζοφερές τόσο για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Η έρευνα, εκτός της δυσμενούς θέσης που βρίσκονται επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, καταγράφει την εντεινόμενη μεταφορά βαρών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους μέσα από τη συνεχή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και το ψαλίδισμα των αποδοχών. Δύο στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ήδη μειώσει τις ώρες απασχόλησης και τους μισθούς του προσωπικού τους, ενώ επιπλέον τρεις στις δέκα προτίθενται να κάνουν το ίδιο το επόμενο διάστημα.
Οι εφιαλτικές προβλέψεις που διατυπώνονται στην έρευνα αποπνέουν την άκρατη απαισιοδοξία με την οποία έχει εμποτιστεί πλέον η αγορά έπειτα από δύο χρόνια κατάρρευσης της ζήτησης, σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και αλλεπάλληλων χρεοκοπιών.
Επιπλέον εξαιτίας της κρίσης για κάθε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις, καθώς με βάση την έρευνα περίπου το 20,4% των επιχειρήσεων προέβη σε μείωση θέσεων εργασίας κατά το πρώτο 6μηνο έναντι μόλις 3,1% που έκανε προσλήψεις.
Επειδή μάλιστα οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε επίπεδο αριθμού εργαζομένων στα όρια των δυνατοτήτων λειτουργίας τους, στρέφονται πλέον με μεγαλύτερη ένταση στη λύση της ελαστικοποίησης των όρων εργασίας, όπως η μείωση των αποδοχών και ο περιορισμός του χρόνου απασχόλησης.
Τρεις στις δέκα σχεδιάζουν να μειώσουν περαιτέρω τις αποδοχές και τις ώρες εργασίας των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτές οι περισσότερες είναι βιοτεχνικές επιχειρήσεις (36,3%), αλλά και μικρές εταιρίες με προσωπικό μεταξύ 5 – 9 ατόμων.
Σοβαρό πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι η περιορισμένη ρευστότητα σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη μείωση του τζίρου (-30% στο πρώτο 6μηνο). Το 40% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών των υπαλλήλων τους, ενώ 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει «φέσια» στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, καθώς και σε δημόσια ταμεία και προμηθευτές.
Βόμβα για τις μικρομεσαίες αποτελούν και οι ακάλυπτες επιταγές, καθώς οι ακάλυπτες επιταγές που κατέχουν επιχειρηματίες και δεν τις έχουν σφραγίσει πλησιάζουν τον αριθμό εκείνων που έχουν ήδη «σκάσει» σε αναλογία 40 – 60%.
Θύλακας ανεργίας
Βόλος
Το ποσοστό ανεργίας άρχισε να εκτινάσσεται μετά το 2009, ενώ σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Γραμματέας της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας έντονο είναι το πρόβλημα στους νέους και στις νέες που το ποσοστό της ανεργίας φτάνει στο 42,5%. Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθεται η εξέλιξη ανά μήνα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανησυχητικό πραγματικά είναι το ποσό στους νέους μέχρι 24ωνετών.
Ηλικιακή ομάδα 2006 2007 2008 2009 2010 2011
15-24 ετών 25,3% 25,6% 27,1% 24,5% 29,8% 42,5%
25-34 ετών 11,4% 12,4% 11,9% 12,7% 15,4% 22,6%
35-44 ετών 7,9% 7,7% 7,1% 7,5% 10,0% 13,1%
45-54 ετών 5,5% 5,6% 5,4% 6,0% 7,3% 10,8%
55-64 ετών 3,9% 4,6% 3,4% 3,9% 6,5% 9,1%
65-74 ετών 1,9% 0,5% 0,0% 0,7% 0,8% 5,0%
σύνολο 9,2% 9,5% 9,0% 9,2% 11,6% 16,2%
Να σημειωθεί ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θεωρούν ανέργους όσους δεν είναι γραμμένοι στα μητρώα των ανέργων ή όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και για όσους εργάζονται σε ευέλικτες μορφές απασχολήσεις με κάποιες ώρες εργασίας ανά την εβδομάδα.
«Μας εξοντώνουν…»
«Εδώ και αρκετό καιρό όλος ο παραγωγικός ιστός των επιχειρήσεων δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις ώστε να υπάρξει συρρίκνωση των επιχειρήσεων σε μια συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης όλων μας. Σε αυτή την προσπάθεια σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισαν και οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, τόσο με τα προνόμια που τους χορήγησαν, όσο και με την οικονομική στήριξη που τους έδωσαν προκειμένου να επιβάλουν τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης μέσα από τα πολυμορφικά καταστήματα που βρίσκονται σε πολυμορφικούς χώρους. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ενός καπιταλιστικού συστήματος αυτή η ανισότητα διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, δημιουργώντας ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας. Όταν ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας συρρικνώνεται δραματικά, τότε δημιουργούνται μεγάλες ανισότητες προσφοράς και ζήτησης και ο κόσμος του κεφαλαιοκρατικού μηχανισμού προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλες τις δομές υπηρεσιών που τις παρέχει η κάθε πολιτεία, με στόχο να χειραγωγεί τόσο την παραγωγική διαδικασία αλλά να φτάνει μέχρι την εκμετάλλευση των εργαζομένων» σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κόγιας.
Ο γραμματέας της ΟΕΒΕΜ παρατηρεί εξάλλου ότι παρά την ανεργία οι νέοι άνθρωποι δεν κάνουν καν την σκέψη να μπουν στην διαδικασία του επιχειρείν, αφού η ίδια η πολιτεία φροντίζει να μη συνδυάζεται αυτό ούτε με οικονομικά κίνητρα αλλά και χωρίς την ουσιαστική στήριξη.
«Όταν δεν υπάρχει συντονισμένος σχεδιασμός εξόδου από την κρίση ή σχεδιασμός εργασιακής ευκαιρίας για νέους ανθρώπους ή προγραμματισμός για εκκόλαψη νέων επιχειρηματιών, όταν δεν δομείται μια κοινωνία με βάση την προοπτική και την ανάπτυξη, τότε είναι βέβαιο ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις θα τοποθετούν λουκέτα, ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι θα βρίσκονται στην απόγνωση και φυσικά θα περνούν στο πλατύσκαλο της απαξίωσης και της μόνιμης ανεργίας. Όταν η κοινωνία των νέων ανθρώπων δεν δομείται με στόχο την αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και την απασχόληση, όταν δεν σχεδιάζεται η προοπτική στο αύριο, όταν η πολιτεία χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις μόνο ως αιμοδότες της οικονομικής πολιτικής, όταν η κάθε κυβέρνηση παίρνει μέτρα μόνο φοροεισπρακτικά και δεν προσμετρούνται καν ούτε οι λειτουργικές τους ανάγκες, τότε αυτές οι επιχειρήσεις είναι δύσκολο να αντέξουν στους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης και φυσικά οι νέοι μας δεν κάνουν καν την σκέψη να ασχοληθούν με τη διαδικασία του επιχειρείν» τονίζει ο κ. Κόγιας.
Προτεινόμενα μέτρα
Σύμφωνα με τον κ. Κόγια «πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι έχουμε έννομο συμφέρον να συμπαραταχθούμε στην προσπάθεια στήριξης των ελληνικών προϊόντων ώστε να αποτρέψουμε να μεγαλώσει και άλλο η ανεργία. Χρειάζεται η πολιτεία να πραγματοποιήσει ουσιαστική παρέμβαση ώστε να υπάρξουν οι ασφαλείς προϋποθέσεις για ανάκαμψη. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας ήταν και είναι το ανεξέλεγκτο παραεμπόριο, όπου η πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει την μεγάλη έξαρση του παραεμπορίου, όταν δεν υπάρχουν κανόνες αθρόας προσέλευσης μεταναστών όταν δεν υπάρχει προστατευτική ομπρέλα στήριξης των επιχειρήσεων, τότε πώς είναι δυνατόν οι νέοι μας να προσδοκούν θέσεις στην απασχόληση. Είναι αλήθεια ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και το παραεμπόριο είναι δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση στο εργασιακό περιβάλλον των νέων. Η ΟΕΒΕΜ προτείνει να υπάρξει ουσιαστικό πρόγραμμα ανέργων. Επίσης να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της απασχόλησης, να υπάρξει πλήρη απασχόληση με σταθερή εργασία για όλους. Εκτιμά εξάλλου ότι θα πρέπει να καταργηθεί κάθε πλαίσιο που επιτρέπει την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης και αντιπροτείνει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αόριστου, μονιμοποίηση συμβασιούχου, αλλά και την επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμία προϋπόθεση.Τέλος ζητά την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας και το πάγωμα των δανείων των ανέργων για όσο διάστημα είναι άνεργοι.
Σχετικές εικόνες
Σχετικές καταχωρήσεις
Τσουνάμι από λουκέτα στην εστίαση Τσουνάμι από λουκέτα στο χώρο της εστίασης προβλέπει ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Απόστολος Αθανασός με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% έως το 2…
Μειωμένη η κίνηση και στις εκπτώσεις Η πλειονότητα των εμπόρων στο Βόλο είναι εάν όχι δυσαρεστημένοι, τουλάχιστον προβληματισμένοι με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο …
Δεν σφίγγει άλλο το ζωνάρι… Oσο περνάει ο καιρός τόσο η οικονομική κρίση διογκώνεται και βαθαίνει παρασέρνοντας στη δίνη της δεκάδες νοικοκυριά που για να… διατηρηθούν ζωντανά κό…
Τουλάχιστον 500 αγωγές εμπόρων Η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου για τη μείωση ενοικίου κατά 20% καταστήματος στο κέντρο της αγοράς προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και θ…
Μείωση ενοικίου κατά 20% Δρόμο για τη δικαίωση εκατοντάδων εμπόρων, για τους οποίους τα υψηλά ενοίκια που καταβάλουν, απειλεί εν μέσω οικονομικής κρίσης την ίδια τη βιωσιμότητ…