«Φοβικό και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό», χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η επίλυση θεμελιακών διαρθρωτικών προβλημάτων στην περιφέρεια της Ευρώπης στο πρόσφατο παρελθόν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του στην δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ στη Ρόδο με θέμα την « Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της ΕΕ υπέρ των ΜΜΕ» .
«Η αναβάθμιση του ρόλου των ΜΜΕ στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι αποτελεί ένα θεμελιακό διακηρυγμένο στόχο της Ευρώπης, αλλά δεν επαρκεί για τη δημιουργία ενός βιώσιμου διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, για να συμπληρώσει ότι ενώ «οι κοινωνικοί εταίροι και οι φορείς εκπροσώπησης τους όπως η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έθεταν πάντα στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων την ανάγκη να υπερβούμε την κρίση με ένα μίγμα πολιτικών που θα συνδύαζε οικονομική δυναμική και κοινωνική ισορροπία, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, είτε λόγω δομημένων συμφερόντων, είτε λόγω ανισορροπιών στην οικονομική ισχύ και πολιτική εκπροσώπηση της κάθε χώρας, και ιδιαίτερα της περιφέρειας».
«Από το 2008 έως σήμερα, παγιώνεται η εικόνα επιδείνωσης των βασικών οικονομικών δεικτών στις χώρες του Νότου, ενώ αντίστοιχα θετικές είναι οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των χωρών του Βορρά (Ετήσια Έκθεση για τις ΜΜΕ, δημοσιεύτηκε Στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Μικρομεσαίων (22-24 Νοεμβρίου 2017), που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τάλιν της Εσθονίας)», σημείωσε ο κ. Καββαθάς, ενώ εξέφρασε το ερώτημα για το εάν τελικά η ΕΕ θα καταφέρει να βελτιώσει τις οικονομικές δομές οδεύοντας σε μια οικονομία υψηλής εξειδίκευσης ή θα προχωρήσει σε μια συντεταγμένη διαίρεση Βορρά- Νότου, όπου ο Νότος θα προσφέρει χαμηλά μεροκάματα και αγαθά χαμηλής παραγωγικότητας και ειδίκευσης χωρίς πρότυπα ποιότητας και ο Βορράς θα κάνει τον επενδυτικό σχεδιασμό αγνοώντας για τις κοινωνικές και περιφερειακές συνέπειες.
«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι και η ίδια η Ευρώπη έχει αναπτύξει ανισόρροπα τις πολιτικές στο εσωτερικό της έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι αναγκαίες αντίρροπες συνθήκες. Διατυμπανίζει την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ως ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά οι περισσότερες φοροελαφρύνσεις και χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων αφορούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα με την πρώτη ευκαιρία αποσύρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό» συνέχισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Η ευρωπαϊκή οικογένεια άργησε, αλλά έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τις φυσικές και προκλητές ανισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί, και τουλάχιστον έχει αντιδράσει συντεταγμένα με θεσμικές και διαχειριστικές παρεμβάσεις ,όμως οι πολιτικές πρέπει να γίνουν περισσότερο δομημένες», τόνισε στην συνέχεια της ομιλίας του.
«Η άγνοια ή η αδιαφορία έναντι των περιφερειακών ιδιαιτεροτήτων έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών στο να αμφισβητούν την ευρωπαϊκή κοινή πορεία. Και σήμερα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ενιαία αγορά, χωρίς ενιαία πολιτική άμυνας, ενίσχυση των ακριτικών χωρών κλπ είναι μια κενή υπόθεση», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, καθώς δεν παρέλειψε την αναφορά στα ακόλουθα: «Η νοτιοανατολική Μεσόγειος αποτελεί το θέατρο σήμερα των πιο βαθέων συγκρούσεων και μετασχηματισμών μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ. Οι εθνικισμοί μετατρέπονται σε επιθετικές πολιτικές, ενώ οι κανόνες καλής γειτονίας και διπλωματίας μπαίνουν στο περιθώριο. Ο συνδυασμός μεταναστευτικών/ προσφυγικών ροών και στρατιωτικών επιχειρήσεων διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μίγμα που επηρεάζει σημαντικά τις κοινωνίες και τις χώρες που επωμίζονται αυτό το βάρος.Είναι επόμενο ότι αν δε ληφθούν διασφαλίσεις σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την εγγύηση των ευρωπαϊκών συνόρων, θα είναι σαν ανέκδοτο να συζητούμε για «πρωτογενή πλεονάσματα», διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Πώς άλλωστε δύναται μια χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά και να περάσει σε αναπτυξιακή τροχιά όταν δαπανά το 2,7% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες (2η χώρα στο ΝΑΤΟ), και όταν οι γείτονες της φέρονται να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού τους και την επέκταση των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων; Πώς άλλωστε να ανταγωνιστεί μια επιχείρηση στη νησιωτική Ελλάδα μια αντίστοιχη στη Μεσόγειο ή στην κεντρική Ευρώπη όταν υφίσταται τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη (σε άμεσους και έμμεσους φόρους)»;
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκλεισε την ομιλία του με τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη βελτίωση των πολιτικών της ΕΕ υπέρ των ΜΜΕ κάνοντας τη σχετική αναφορά και στα συμπεράσματα της 2ης Συνάντησης των Αθηνών για τις ΜΜΕ που διοργάνωσε πρόσφατα η Γενική Συνομοσπονδία, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων με την ΕΟΚΕ, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «είναι ένας πολύ σημαντικός και ισχυρός σύμμαχος για την προώθηση των κοινών μας θέσεων αλλά και την ανάδειξη πολιτικών που θα έχουν στόχο τόσο την ανάπτυξη όσο και την κοινωνική συνοχή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος».