Η ΓΣΕΒΕΕ έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις της, όσο και μέσα από τις σχετικές έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ να τονίσει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των περιοριστικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τις ελληνικές κυβερνήσεις για τον κίνδυνο εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους και είχαμε κατ’ επανάληψη προτείνει ρεαλιστικά μέτρα για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και προς την φορολογική διοίκηση.
Στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένο ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που να δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες που άντεξαν και κράτησαν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές κατά την διάρκεια της κρίσης.
Ως εκ τούτου η ΓΣΕΒΕΕ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας και ιδιαίτερα με τον Υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για ζητήματα κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Πετρόπουλο, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να υιοθετηθούν οι διαχρονικές προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για ρεαλιστική ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, με στόχο τόσο την δημιουργία προϋποθέσεων αποπληρωμής τους, όσο και την εισροή εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ήδη μια πολύ σημαντική ρύθμιση έχει υιοθετηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 4529/2018 περί ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών, όπου το διαχρονικό πρόβλημα απώλειας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μη μισθωτών επιλύθηκε, καθώς αποσυνδέθηκε από τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της κρίσης.
Πέραν αυτού και σύμφωνα με την ενημέρωση κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαμε από τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Α. Πετρόπουλο, η ρύθμιση που προωθείται για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έχει ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ δημιουργώντας προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του ζητήματος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
- Θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018.
- Θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1/1/2002. Θα προβλέπει επανυπολογισμό των οφειλών που υφίστανται από 1/1/2002 έως και 31/12/2016 με το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.
- Θα προβλέπει έκπτωση 85% επί των προσαυξήσεων, προστίμων κ.λπ.
- Θα είναι μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50€
Για την υπαγωγή στην νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές από 1/1/2019 και εφεξής
- Προβλέπει επίσης ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και προς το πρώην ΙΚΑ με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ως προς αυτές, η εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα έχει έκπτωση 100% επί των προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ., ενώ για την τμηματική καταβολή θα προβλέπεται έκπτωση 50% επί των σχετικών προστίμων, προσαυξήσεων κλπ.
- Η υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις θα είναι μέχρι τις 30/9/2019
Όπως είναι προφανές εφόσον υιοθετηθούν οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις:
- θα δημιουργήσουν ισχυρές προϋποθέσεις μείωσης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα ταμεία,
- χιλιάδες επιχειρηματίες θα μπορέσουν να εξέλθουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης που έχουν εισέλθει λόγω της 10ετους οικονομικής κρίσης,
- θα δοθεί λύση στο πρόβλημα συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι,
- θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Τέλος, καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η ρεαλιστική και οριστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερκεραστούν προκειμένου η ανάπτυξη που παρατηρείται να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη δυναμική.
Αναμένουμε την υιοθέτηση των παραπάνω ρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας παράλληλα και την ικανοποίηση μας για την μέχρι τώρα εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.