ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα και να είναι βιώσιμες, έρχονται αντιμέτωπες με τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών. Η ελληνική αγορά έχει διανύσει ένα και πλέον χρόνο πανδημίας, με άγνωστη ημερομηνία λήξης, και ταυτόχρονα με οικονομικά προβλήματα συσσωρευμένα.

Την ίδια στιγμή υπάρχει καθημερινή ανατίμηση πρώτων υλών και αύξηση τιμών σε βασικά προϊόντα (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα). Από το πλήγμα των αυξήσεων δεν λείπουν και οι πρώτες ύλες που καλύπτουν όλο το φάσμα από την μεταποίηση μέχρι και τον κλάδο των υπηρεσιών, την αλυσίδα παραγωγής, τα υλικά συσκευασίας κτλ. Όλη η ελληνική αγορά, εισαγωγείς, έμποροι, παραγωγοί, μεταφορείς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νέα αυτά δεδομένα.  Δυστυχώς προμηνύεται συνέχεια των ανατιμήσεων για όλο το έτος.

Πώς και για πόσο θα μπορούν οι αυξήσεις αυτές να απορροφούνται από τις επιχειρήσεις; Η αύξηση κόστους των πρώτων υλών φέρει ανατιμήσεις καταναλωτικών προϊόντων, με συνέπειες που μεταφέρονται στους δείκτες κατανάλωσης. Πρέπει άμεσα να μπει stop στις αυξητικές τάσεις. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ένα ακόμα πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Τη στιγμή που υπάρχουν ήδη απλήρωτοι λογαριασμοί, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοινώνει επισήμως νέες χρεώσεις, για όσους ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων τιμολογίων από την 1η Αυγούστου. Αυτές οι αυξήσεις, επίσης θα φέρουν συνέπειες στις τελικές τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων. Δεν υπάρχουν αντοχές ούτε στις επιχειρήσεις ούτε στις οικογένειες πλέον.

Παράλληλα ο τουρισμός, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και συνδέεται με όλους τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους, δεν φαίνεται να έχει την εξέλιξη που προσδοκούσε ο επιχειρηματικός κόσμος. Οι κρατήσεις είναι λιγοστές τη στιγμή που φτάνουμε στο peak της σεζόν και καθημερινά γίνονται ακυρώσεις τουριστικών πακέτων. Οι αφίξεις του εξωτερικού, που φέρουν τα μεγάλα έσοδα, απουσιάζουν. Οι χαμηλοί δείκτες στον τουριστικό κλάδο, προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα.

Η ΟΕΒΕΜ απέστειλε υπόμνημα προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ζητά την απαλλαγή ενοικίου ή τουλάχιστον τη μείωση ενοικίου μέχρι τέλος του έτους. Προτείνεται επίσης, αποκλιμάκωση της φορολογίας, περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σε περισσότερα βασικά αγαθά προκειμένου να υπάρξει μια συγκράτηση των τιμών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ζήτησης και την ενδυνάμωση των δημόσιων εσόδων.

Είναι αντιληπτό πως οι συνθήκες δεν ευνοούν σε καμία περίπτωση την ανάκαμψη και την επιστροφή στην κανονικότητα. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα στήριξης άμεσα. Η Κυβέρνηση  πρέπει εγκαίρως να επέμβει δραστικά στο πλαίσιο των ανατιμήσεων και των αυξήσεων που απειλούν την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.