Ημερίδα: «Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μετά-Covid-19 εποχή. Προοπτικές & Ευκαιρίες»

Πραγματοποιήθηκε Με πλήρη επιτυχία τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μετά-Covid-19 εποχή. Προοπτικές & Ευκαιρίες» στην αίθουσα του Domotel Xenia Volou.  Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΜ στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της για τις τρέχουσες εξελίξεις της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και διεξήχθη με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Το αρχικό καλωσόρισμα έγινε από την Πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά , η οποία επισήμανε την υφιστάμενη κατάσταση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις ανάγκες τους. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης και οι παρόντες Βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η πρώτη τοποθέτηση έγινε από τον κ.Χρήστο Τριαντόπουλο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, ο οποίος επισήμανε πως «Ζητούμενο είναι η αύξηση του μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η αύξηση της παραγωγής και η διείσδυση στο εξωτερικό».  Επίσης, ανέφερε πως προωθείται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο κινητροδότησης για την αύξηση του μεγέθους και της εξωστρέφειας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η δεύτερη τοποθέτηση έγινε από τον κ.Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, Γεν. Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Τονίστηκε η αξία της γαλάζιας οικονομίας και των λιμένων της Μαγνησίας. «Ο ρόλος ενός λιμανιού είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη μιας περιοχής και το λιμάνι του Βόλου συμπεριλαμβάνεται στα 10 λιμάνια για τα οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιοποίησης από την Πολιτεία».

Η τρίτη τοποθέτηση έγινε από τον κ.Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος έθεσε ως 1ο άξονα τα προβλήματα βιωσιμότητας και 2ο τις προκλήσεις του ταχύτατου ψηφιακού μετασχηματισμού, της εντατικοποίησης του ανταγωνισμού σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον και κυρίως την περιορισμένη πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, ανακοίνωσε: «Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ έχει ξεκινήσει μια συνεργασία σε επίπεδο διερεύνησης αναγκών και δυνατοτήτων με την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων».

Ο Δρ Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσίασε μια σειρά στοιχείων και διαγραμμάτων με χαρακτηριστικά των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημαντικοί δείκτες που κάνουν κατανοητή την πορεία των ΜμΕ σε θέματα απασχόλησης, προστιθέμενης αξίας, εξαγωγών από το 2008 έως σήμερα, παράλληλα με μια πρόταση «συνταγή» επιβίωσης και ανάπτυξης. Τόνισε: «Είναι ανάγκη η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως Ταμείο επιχειρηματικότητας ΙΙ και Ταμεία Εγγυοδοσίας, με ποσό ρευστότητας ύψους 1,5 δις».

Τελευταία τοποθέτηση έγινε από την κα Ιωάννα Κιντά, Πρόεδρο ΑΕΔΕΠ, Πρόεδρο & Δ/Σ Διοίκησης και Διαχείρισης Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου, Επιχειρηματίας – Οικονομολόγος, η οποία παρουσίασε όλες τις επενδυτικές δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020, με αναλυτικά οικονομικά στοιχεία προγραμμάτων, αιτήσεων υποβολής και εγκρίσεων στη Θεσσαλία και ειδικά στη Μαγνησία. Σημείωσε: «Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 2 και τρεις ακόμα δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων».

Τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και Πρωτοβάθμιων Σωματείων Μελών της ΟΕΒΕΜ, στις οποίες δόθηκαν απαντήσεις από τους ομιλητές.

Ως τελικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως ευθύνη της Πολιτείας είναι η διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου για τις Μικρές επιχειρήσεις με σκοπό την εξομάλυνση του χρηματοδοτικού πεδίου. Από την άλλη πλευρά, οι Μικρές επιχειρήσεις για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν έχουν την ευθύνη να μεγαλώσουν οι ίδιες, να κάνουν συμπράξεις και συνέργιες, με βασική προϋπόθεση την ενίσχυση της διατοπικότητας και της εξωστρέφειας. Το σχέδιο πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένο, παρά να έχει οριζόντιο χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κ.κ. : Βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Εκπρόσωπος της Υφυπουργού Ζέττας Μακρή, Εκπρόσωπος του Βουλευτή Αθανάσιου Λιούπη, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων – Απασχόλησης – Εμπορίου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδρέας Ζέρβας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης και Γεν. Γραμματέας Βασίλειος Ζαχείλας, Επρόσωπος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Γεωργία Φράγκου, Εκπρόσωπος της ΑΕΔΕΠ Απόστολος Παπαδούλης, Πρόεδρος ΟΕΒΕ Μαγνησίας & Β.Σποράδων Κωνσταντίνος Τσουράπας, Πρόεδρος ΟΕΒΕ Λάρισας Δημήτρης Παληογιάννης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος και Εκπρόσωποι, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Τσέλιος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Γιώργος Ζαφείρης και Αντιπρόεδρος Βασίλης Καραουλάνης, Διευθυντής Καταστήματος Βόλου Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Γεώργιος Νικολέρης και Εκπρόσωποι Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank και Εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Μελών της ΟΕΒΕΜ.

Θερμές ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Μαγνησίας και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας για τη στήριξη που παρέχει πάντα στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας.

Να σημειωθεί πως μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου που παρακολούθησε διαδικτυακά την ημερίδα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.